Designstudio WeWantMore ontwikkelt open source methode om gebouwen al in een vroeg stadium duurzamer te maken

Designstudio WeWantMore ontwikkelt open source methode om gebouwen al in een vroeg stadium duurzamer te maken

Met deze classificatiemethode maken ontwerpers en interieurarchitecten altijd de meest duurzame materiaalkeuze

Antwerpen, 2 december 2021 - De bouwsector speelt een sleutelrol in de Europese klimaatplannen om de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen, zo bleek tijdens de recente klimaatconferentie in Glasgow. De sector is namelijk verantwoordelijk voor 40% van de totale CO2-uitstoot. Ontwerpers en interieurarchitecten hebben met hun materiaalkeuze al in een vroeg stadium een enorme impact op de duurzaamheid van gebouwen. Met de gloednieuwe classificatiemethode die designstudio WeWantMore ontwikkelde, kunnen ze nu snel en eenvoudig achterhalen hoe duurzaam materialen precies zijn. “Duurzaamheid moet even zwaar doorwegen als esthetiek en budget.”

De bouwsector is een van de meest energie-intensieve en meest vervuilende sectoren ter wereld. Om de Green Deal te realiseren en tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent terug te dringen in Europa is een sleutelrol weggelegd voor ontwerpers, architecten en interieurarchitecten.

Als ze zeker willen zijn dat de materialen die ze kiezen wel duurzaam zijn, kunnen ze voortaan gratis een beroep doen op een nieuwe classificatiemethode. Designstudio WeWantMore ontwikkelde een gebruiksvriendelijk kleurensysteem waarmee ontwerpers en interieurarchitecten snel en gemakkelijk de meest duurzame materialen kiezen.

“Veel materiaalleveranciers en meubelmerken doen al grote inspanningen als het gaat om duurzaamheid”, verduidelijkt Ruud Belmans, mede-oprichter en creatief directeur bij WeWantMore. “Maar wanneer een ontwerper of een studio het duurzame materiaal niet selecteert, schieten we daar weinig mee op. Zo zijn we op het idee gekomen om een classificatiemethode te ontwikkelen. Iedereen heeft vandaag de mond vol van duurzaamheid, maar het is voor ontwerpers niet altijd eenvoudig om te achterhalen welke materialen en leveranciers duurzaam zijn en welke niet. We hebben een methode uitgedokterd die hen toelaat om esthetische keuzes en duurzame keuzes te verzoenen, zonder urenlang elk materiaal te moeten researchen.” 
Story image

‘Duurzaamheid even zwaar laten doorwegen als esthetiek en budget’

Om de classificatiemethode uit te werken, organiseerde WeWantMore een bevraging en voerde het een uitgebreide materiaal- en merkenstudie uit. Heel wat verschillende criteria bepalen hoe duurzaam een materiaal is: de levensduur, de mate van herbruikbaarheid en recycleerbaarheid, het land van origine, de groei/productiesnelheid, het al dan niet testen op dieren,… Bij de producenten spelen naast duurzaamheid ook economische en sociale criteria een rol, denk maar aan arbeidsomstandigheden.

Story image

WeWantMore vertaalde de resultaten van de bevraging en het onderzoek in een eenvoudig en gebruiksvriendelijk kleurensysteem. Dat wordt voortdurend verder verfijnd op basis van nieuwe inzichten en nieuwe evoluties in de sector.

Ontwerpers en (interieur)architecten kunnen de classificatiemethode van WeWantMore gratis downloaden, benadrukt Ruud Belmans. “We willen onze kennis met zoveel mogelijk ontwerpers delen, om het gesprek over duurzaamheid op gang te brengen. Duurzaamheid moet in de nabije toekomst een beslissend element worden in het ontwerpproces. Een element dat voor designers even zwaar doorweegt als esthetiek of budget.”
Story image

Download de duurzaamheidsstudie van WeWantMore hier.

Persdossier WeWantMore 2021 Persdossier WeWantMore 2021.pdf - 15 MB
Anne-Sophie Jonkers
Anne-Sophie Jonkers Press contact, Belgium
Over WeWantMore

WeWantMore is een onafhankelijke, award-winnende designstudio die wereldwijd impactvolle designs ontwerpt. WeWantMore Spaces creëert ervaringen en visuele verhalen voor high end ruimtes en interieurs, designs op het kruispunt van kunst en entertainment. WeWantMore Branding ontwerpt onderscheidende merken met een solide, strategische onderbouw voor ambitieuze organisaties. Beide business units versterken elkaar en vormen samen een unieke combinatie die de status quo uitdaagt en streeft naar waardevolle, duurzame bijdragen die de wereld mee vormen. WeWantMore werd opgericht in 2006 en is met zijn hoofdkantoor gelegen in Antwerpen (België).

WeWantMore
Hessenplein 2
2000 Antwerpen
België